• Biotrening d.o.o.

Izbrusio je formu hrvatskih nogometaša, a sada otkriva tajnu uspjeha na SP-u u Rusiji

Ivan Perišić, Ivan Rakitić i Luka Modrić igrači su koji su na SP-u u Rusiji pretrčali najviše, na odrađenoj kilometraži pozavidjeli bi im i najbolji kenijski maratonci, a njima uz bok je i Marcelo Brozović koji je srušio rekord SP-a u broju kilometara pretrčanih na jednoj utakmici. ‘Opalio’ je Broz 16 kilometara i 339 metara, od kad se mjeri kilometraža to nikome nije uspjelo

Definitivno se mora priznati kako je hrvatska nogometna reprezentacija bila maksimalno fizički spremna, dojma smo puno bolje od konkurencije. A kad se uz sve to doda i činjenica da su izabranici Zlatka Dalića odigrali cijelu jednu utakmicu više od ostalih (na tri smo igrali produžetke po 30 minuta!) svi su ti dosezi jednostavno – fantastični.

Hrvatska nogometna reprezentacija druga je na svijetu, no svega toga vjerojatno ne bi ni bilo da nije bilo izuzetne sinergije i suradnje na svim poljima unutar stožera koji je pripremao igrače. Jedan od najzaslužnijih za njihovu fizičku spremu je i Luka Milanović (40), mladi stručnjak zadužen za kondicijsku pripremu sportaša koji je već nekoliko godina – još od mandata Nike Kovača – standardni član stožera reprezentacije.

Dobro, u čemu je tajna uspjeha? Sve do prije nekoliko godina postojala je ona fama kako hrvatski nogometaši jednostavno – ne trče. Nije valjda da su preko noći postali ‘maratonci’…

‘Nema tu nikakve tajne, stvar je samo u dobroj pripremi i kvalitetnom radu’, kaže Luka Milanović nakon povratka iz Rusije i nastavlja:

‘Svi su naši reprezentativci već na pripreme stigli s kapacitetom na maksimumu, a na nama je bilo da sve to samo nadograđujemo i održavamo. U toj ‘piramidi’ su tri stavke – prvo forma koja je baza svega, pa tehnika i taktika koja se radi s momčadi te na kraju karakter samog igrača tj. psiha koja ‘pokreče’ taj motorički dio. Važno je reći da većina naših reprezentativaca u velikim klubovima igra u ritmu od dvije utakmice tjedno pa nastup na SP-u nije bio nikakvo veće odstupanje. Uz sve to, svi su oni već ionako u formi nakon rada u klubovima, a ovdje je sve bilo podređeno i prilagođeno ritmu utakmica.’

No, SP je, barem za hrvatsku reprezentaciju koja je stigla do finala, trajalo punih mjesec dana. Plus pripreme… Trebalo je formu nekako i održavati na najvišoj razini.

‘Najvažnija stvar u cijeloj priči je individualan pristup svakome od igrača. Treba za svakoga od njih znati kakve su mu navike te se prilagoditi u radu. Većina ih ima i privatne trenere s kojima rade, sa svima smo bili u kontaktu kako bi izbjegli bilo kakve negativne posljedice i kako bi znali dozirati dodatne treninge. Radilo se puno i bez prestanka, što u teretani, što na terenu. Ali svaki je od igrača imao svoj program na koji se kasnije nadovezao rad s momčadi. I na kraju se sav trud isplatio’, pojašnjava Luka Milanović.

‘Ma to je cijela jedna mašinerija koja je odradila sjajan posao. Izuzetan tim ljudi koji su se potpuno podredili reprezentaciji. Dečki su doslovno imali pune ruke posla svakoga dana. I sve je odrađeno vrhunski’, hvali svoje suradnike u reprezentaciji Luka Milanović. Svi su oni posao odradili savršeno, od prvog dana priprema do posljednjeg dana SP-a. I zaslužili svjetsko srebro.

Bez njih ovaj rezultat jednostavno ne bi bio moguć, pa Hrvatska je odigrala tri produžetka, cijelu jednu utakmicu više od konkurencije, a SP je prošao bez ijedne ozbiljne ozljede.

‘To je istina, no velike zasluge za to imaju i sami igrači. Dečki su vrhunski profesionalci, sjajno vode brigu o svome tijelu i to nama olakšava posao. Paze na prehranu, prevenciju, odmor… Do najsitnijeg detalja jer samo tako si mogu produljiti igračku karijeru i spriječiti moguće ozljede’, pojašnjava Milanović.

Činjenica je da su Ivan Perišić i Ivan Rakitić na ovom SP-u pretrčali najviše – 72,5 kilometara, Luka Modrić je odmah iza njih sa 72,3 kilometra, a uz sve to je na terenu proveo čak 694 minute u igri. Kako?

‘Uz pravilnu organizaciju između utakmica, a sve je bilo podređeno tom ritmu, te njihovoj bazičnoj formi koju smo mi dodatnim ciljanim radom samo ‘brusili’ i održavali, sve je moguće. Nije to ništa čudno, oni su i u svojim klubovima u sličnim ulogama’, zaključio je Luka Milanović te za kraj istaknuo:

‘Znate, cijela je ta naša ekipa u i oko reprezentacije toliko normalna da na kraju ispada da – nismo normalni. Pa zamislite samo, grupa muškaraca 52 dana zajedno… Kako to može završiti?’

Kako? Pa srebrom na Svjetskom nogometnom prvenstvu!

Za kraj, da podsjetimo koliko su pretrčali naši ‘maratonci’ na ovom SP-u.

 • Ivan Perišić – 72,5 km (7 utakmica / 632 min.)
 • Ivan Rakitić – 72,5 km (7 utakmica / 639 min.)
 • Luka Modrić – 72,3 km (7 utakmica / 694 min.)
 • Šime Vrsaljko – 68,8 km (6 utakmica / 607 min.)
 • Dejan Lovren – 65,8 km (7 utakmica / 650 min.)
 • Mario Mandžukić – 63,6 km (6 utakmica / 608 min.)
 • Domagoj Vida – 60,5 km (6 utakmica / 630 min.)
 • Marcelo Brozović – 60 km (6 utakmica / 458 min.)
 • Ante Rebić – 57,7 km (6 utakmica / 547 min.)
 • Ivan Strinić – 52,1 km (6 utakmica/ 511 min.)
 • Andrej Kramarić – 42,4 km (7 utakmica / 333 min.)
 • Danijel Subašić – 26,4 km (6 utakmica / 630 min.)
 • Josip Pivarić – 25,9 km (4 utakmice / 201 min.)
 • Mateo Kovačić – 23 km (5 utakmica / 183 min.)
 • Milan Badelj – 12,2 km (3 utakmice / 103 min.)
 • Vedran Ćorluka – 12,2 km (4 utakmice / 119 min.)
 • Marko Pjaca – 10,3 km (3 utakmice / 83 min.)
 • Tin Jedvaj – 9,2 km (1 utakmica / 90 min.)
 • Duje Ćaleta-Car – 9,1 km (1 utakmica / 90 min.)
 • Lovre Kalinić – 4,1 km (1 utakmica / 90 min.)
 • Filip Bradarić – 3,2 km (1 utakmica / 25 min.)

Izvor: tportal.hr

Izvor fotografije: Pixsell / Autor: Montaža: tportal.hr/Pixsell